marți, 15 iunie 2010

Invatarea comenzii “Sus, sus!”

 

macau cu gatul galben Macau cu gatul galben care sta in cap foarte cuminte

Daca exista un lucru pe care poti invata pe papagalul tau ca sa imbunatatesti relatia voastra, acesta este de a se sui pe mana ta la comanda. Aceasta se poate face cu o comanda verbala simpla, precum "Sus, sus!". Comanda ar trebui sa fie utilizate ori de cate ori ridici pasarea. Acesta este un mod foarte simplu si clar pentru a-ti stabili pozitia dominanta intr-un mod delicat. Papagalul meu amazonian spune acum "Sus, sus", atunci cand ea vrea sa fie ridicata!

Momentul cel mai potrivit pentru utilizarea comenzii este atunci cand scoti pasarea din cusca sau o iei de pe playstand-ul sau. Daca lasi pasarea sa iasa singura din cusca, ai pierdut o oportunitate foarte importanta sa stabilesti ierarhia dintre voi. Prin utilizarea comenzii, poti evita de cele mai multe ori problema delicata a teritorialitatii in cusca. Pasarile care isi dezvolta sentimentul teritorialitatii custei, va sari la tine atunci cand pui mana inauntru, sau pur si simplu va refuza sa iasa. Acest lucru face ca proprietarii sa devina reticenti la a pune mana lor in custi, creand astfel o situatie in care pasarea ajunge sa “faca legea” in cusca.

In cazul in care exista deja astfel de probleme, probabil ca deja ai o retinere sa-ti pui mana in cusca: iti retragi mana de indata ce vezi capul cu ciocul in jos. Cateva muscaturi zdravene de papagal pot face pe oricine sa se gandeasca de doua ori inainte sa-si bage mana in barlogul cu Piranha :). Cu toate acestea, pasarile utilizeaza de asemenea ciocurile lor ca pe o a treia mana, pentru a se ajuta la echilibrare. Daca tragi mana departe, le dai mesajul ca nu esti o creanga de incredere.

In astfel de cazuri, este mai bine ca in prima faza sa dresezi pasarea folosind un bat. Adica vei folosi comanda “Sus, sus”, dar in loc de mana vei folosi un bat de lemn mai lung. Aceasta iti permite sa eviti mesaje confuze, cum se intampla atunci cand iti retragi mana dupa ce ai dat comanda pentru ca te temi sa nu fii muşcat. Apasa usor batul pe pieptul pasarii in acelasi fel in care ai apasa si mana. Da comanda cu fermitate si impinge usor pe piept pana cand pasarea trebuie sa ridice pasul pentru a evita caderea de pe stinghie. Nu e nevoie sa folosesti presiune mare, pentru ca pasarea va reactiona, in general, imediat ce simte ca se lasa pe spate de pe stinghie, dar asigura-te ca esti foarte direct si clar cand folosesti aceasta metoda. Daca ii permiti pasarii sa fuga si incepi s-o urmaresti cu stinghia, vei sabota exact  obiectivul pe care-l urmaresti: dominanta cu blandete.

Anumite specii au o reputatie ca fiind agresivi in timpul primaverii sau cand hormoni o iau la galop, mai ales papagalii amazonieni. Este foarte recomandat ca amazonienii sa fie de mici dresati cu stinghia si sa se mentina aceasta metoda si in primii ani de viata, astfel incat papagalul va fi confortabil cu folosirea stinghiei atunci cand ajunge la maturitate.

Aminteste-ti ca aceasta metoda de dresaj nu este doar pentru papagali mari. Papagalii mici, cum ar fi papagalii amorezi, au nevoie de aceeasi dominatie blanda, de asemenea. Dresarea de mic a unui papagal amorez este una dintre cele mai bune metode de prevenire a unor viitoare probleme de comportament.

Odata ce pasarea se urca pe stinghie la comanda, poti incepe sa-l dresezi ca sa se urce si pe mana. La inceput incearca metoda departe de cusca. Este o idee buna sa folosesti un suport in forma de T. Pune pasarea pe stinghie, priceste-o drept in ochi, apoi pune mana pe pieptul sau si apasa usor in timp ce spui comanda “Sus, sus!”. Din cand in cand poti sa ii dai si o recompensa gustoasa pentru ascultarea comenzii, dar nu de fiecare dată. O simpla lauda este un mijloc excelent de a incuraja si de a consolida un comportament bun. Majoritatea proprietarilor de papagali stiu ca pasarilor lor le place atunci cand sunt laudate in gura mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu