luni, 14 iunie 2010

Invata-ti papagalul sa vorbeasca

 

Unul dintre motivele pentru care oamenii iubesc papagalii este capacitatea acestora de a vorbi. Ne plac vocalizele lor (bine, cu exceptia tipaturilor pe care le scot uneori :) ), si ne bucura sa comunicam cu aceste creaturi inteligente si frumoase.

Cu toate acestea, cand va cumparati o astfel de pasare, nu o faceti doar pentru ca va asteptati la un geniu al oratoriei :) . Sincer, ar trebui sa plecati de la ideea ca pasarea NU va invata sa vorbeasca, pentru ca nu e corect ca o pasare sa fie comercializata sau abandonata doar pentru ca nu poate invata vorbirea umana…

 Papagal vorbitor

Majoritatea papagalilor invata sa vorbeasca atunci cand sunt fie:

  1. Crescuti numai cu oameni

  2. Crescuti impreuna cu alti papagali care vorbesc

  3. Sunt membri ai unei specii inzestrate cu capacitati de vorbire

Cei mai vorbareti papagali sunt perusii – acestia detin recordul de vocabular. Nu am intalnit pana acum niciun perus mascul care, crescut individual, sa nu fi invatat cuvinte. Cu toate acestea, perusii tinuti in perechi si perusii de sex feminin, in general, nu invata sa vorbeasca (exista intotdeauna si exceptii).

Papagalii sunt vocali prin natura lor. Vorbirea este doar un alt mod de a comunica cu tine. Daca ei pot comunica bine si fara folosirea cuvintelor, de ce sa se mai oboseasca? Din acest motiv, invatatul vorbitului se reduce de fapt la asocierea evenimentelor placute si pozitiv cu cuvintele. Incercarile arbitrare de a invata papagalii anumite cuvinte pe care le considerati interesante nu sunt foarte simple - si, in majoritatea cazurilor, nu functioneaza.

Papagalii gri africani sunt considerati unii dintre cei mai abili vorbitori - in principal deoarece au ciudata capacitate de a vorbi in voci care suna foarte umane. Cele mai multe specii de papagali au voci “papagalesti”, care sunt in mod evident neomenesti. Adesea oamenii au fost pacaliti de acuratetea mimetismului vocal atinsa de un gri african.

Deci, prin vorbit intelegem, de fapt, comunicare. Atunci, cum invatam un papagal sa vorbeasca? Gandeste-te la modul in care un copil invata sa vorbeasca – el te aude spunand lucruri referitoare la ceea ce faci.

Cand ajungi in camera, spui "Salut".

Cand le dai hrana, spui "Cereale bune!"

Cand le schimbi scutecul, spui "O, o! Ce mizerie!" (acompaniat de un zambet).

Copilul invata cuvinte, deoarece acestea se refera la ceva se intampla in lumea inconjuratoare.

De asemenea, vorbitul se refera la emotii - daca imbratisezi copilul si ii spui "te iubesc", copilul intelege ca aceste cuvinte poarta un sens asociat cu o imbratisare.
Cel mai bun mod de a invata un papagal sa vorbeasca este sa utilizezi si sa asociezi aceleasi cuvinte cu aceleasi activitati – doar atat de simplu.
De ce crezi ca pasarile au tendinta de a invata mai intai numele lor? Pentru ca acel cuvant este asociat cu momentul placut al venirii stapanului acasa sau cu momentul in care stapanul ii acorda atentie.

Papagalul meu amazonian, Kiki, a invatat numele meu pentru ca vecinul meu venea si ma striga "Ciprian, Ciprian!" pana cand ieseam din casa. Ea a observat ca, de fiecare data cand cineva striga “Ciprian”, eu apaream. Asa a ajuns sa asocieze cuvantul “Ciprian” cu aparitia mea. Acum obisnuieste sa foloseasca acest cuvant, “Ciprian”, ori de cate ori vrea sa cheme o persoana la ea, in raza ei vizuala :) .

De asemenea, Kiki spune “Sus, sus!” atunci cand vrea afara din cusca ei. Inca de mica, de fiecare data cand o ridicam in mana, ii spuneam “Sus, sus!” drept comanda vocala. Acum ea asociaza comanda cu fraza “urmeaza sa stau impreuna cu o persoana”. Ii plac foarte mult cuvintele “Sus, sus!” si pot sa spun ca le foloseste aproape ca o mantra atunci cand e binedispusa si cand isi face vocalizele :). 

De fiecare data cand ii aduci mancare, cand ii cureti cusca, cand intri in camera, cand aprinzi televizorul, cand iesi pe usa… asociaza cate o fraza cu fiecare dintre aceste activitati. Aceasta este cea mai buna cale sa comunici cu papagalul tau folosind cuvinte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu